2014. április 3., csütörtök

Tojásfestés természetes anyagokból

Ma folytatom a héten elkezdett Húsvétra készülődést. 
Ma arra gondoltam, hogy olyan tojásfestéseket mutatnék meg nektek, amit már nagymamáink is használtak. Kicsit leporolva, pár újdonsággal fűszerezve, hogy a tojásfestés egy kaland legyen, jó szórakozás, kísérletezgetés és nem utolsó sorban környezetbarát, ami még egy pluszt ad az egész mókához.

No kezdjük! :-)

A zöldségeket segítségül hívva, csupa szép formákkal díszített színes tojásokat alkothatunk, és ezt aztán nyugodt szívvel meg is ehetjük ha épp több sikeredett mint ahány fiú jött locsolkodni.


 Ami a tojásfestéshez szükséges:

- tojás
- petrezselyem, sárgarépa levél, vagy bármilyen más kisebb méretű levél
 - zöldségek: hagyma, káposzta, sárgarépa, paprika, spenót, cékla,
- fűszerek: kurkuma, curry
és
-harisnya (kb. 6cm-es darabokra vágva)


első lépésben helyezzük a leveleket a harisnya segítségével a tojásra. 

Tippek: 
- akár apró virágokat is tehetünk a tojásra a levelek mellé
- ha a tojásokat bevizezzük könnyebb több levelet vagy virágot rájuk illeszteni a harisnya felhelyezése előtt,        ekkor a harisnyát cérnával kötjük meg alul-felül. Így a tojások több oldalát díszíthetjük



Második lépésként a tojásokat természetes festékekbe helyezzük, a szín annál intenzívebb, minél tovább hagyjuk őket  az edényben.


Festés:

Régi nagy kedvenc, és talán a legismertebb a vöröshagyma vagy a lilahagyma héja. Mivel teljesen természetes anyag, bátran főzhetjük főzővizében a tojásokat is. A forrástól számított 10 perc után zárjuk le a lángot, és fedjük le az edényt, félóra leforgása után barna és lila árnyalatú tojásokat kapunk. (Vöröshagymától terrakottás, a lilahagymától lilás árnyalatot.) 

Cékla levével gyönyörű, piros tojásokat festhetünk! Az ecetes cékla levébe tegyük bele a már megfőtt tojásokat és hagyjuk őket ázni a kívánt szín eléréséig. Az ecet feloldja a tojás héját, tehát legyünk figyelmesek az áztatással, vagy főzzünk egy kis céklát erre a célra, kevesebb ecettel.

A spenót szintén főzhető együtt a tojásokkal, mert így halvány színhatását is erősíthetjük. Az apróra vágott spenótot egy evőkanál  ecettel főzzük.

A vöröskáposzta leve kékre festi a tojásokat, de csak akkor, ha hidegen helyezzük bele azokat. A vörös káposztát apróra vágjuk, annyi vizet öntünk, hogy ellepje, kb. félóráig főzzük, majd a vizet lehűtjük és beletesszük a tojásokat.

A narancssárga festékhez sárgarépát és paprikát egy kávéskanál sóval kell összefőzzünk fedő alatt, legalább 1 órán át, majd ebbe tenni a tojásokat.

Az elkészített zöldséglevekből a festés előtt minden esetben vegyük ki a zöldségeket, és a levet szűrjük le.

Még két plusz tipp: 
- a kurkumával élénk sárga színt érhetünk el. Egy zacskó kurkumát adjunk egy bögre vízhez. A tojásokat akár együtt is főzhetjük a kurkumával. Ha a léhez egy kis curry port is adunk, a szín intenzívebb lesz és a főtt tojás még finomabb, hiszen ez a fűszer igen jól harmonizál az ízével.

Harmadik lépés: A megfestett tojásokat rácson csöpögtessük le, és 1 órán keresztül hagyjuk száradni. 

Negyedik lépésként a megszáradt tojások elég tompa fényűek lesznek, így azokat szalonnával vagy kis olajjal áttörölhetjük, hogy szép fényesek legyenek.



Jó festegetést és kísérletezgetést kívánok! :-)

További öko tippeket és ötletet a Facebook oldalamon találsz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése